top of page
  • Foto van schrijverRonald van Aggelen

Van empowerment naar EMPEOPLEMENT

Het einde van narcistisch leiderschap


Leiders zijn er niet om zichzelf beter te maken, maar om anderen in hun kracht te zetten. Bij Braintality noemen we dit EMPEOPLEMENT. Geïnspireerd door het gedachtengoed van David Marquet (Amerikaans Marinecommandant en managementgoeroe).


Empowerment

Marquet zijn credo is: leiders creëren leiders. Empowerment, leiderschapsinstrument in de oude vorm, heeft geen positieve uitwerking op de ontwikkeling van mensen. Het verschuift het afrekenmodel van de leider naar de medewerker. Terwijl de verantwoordelijkheid van leiders juist gericht moet zijn op het ontwikkelen van anderen. Op die leuke inspirerende en betrokken mensen om de leiders heen. En dus ook op de trage, uitgebluste en afwachtende types die daar omheen cirkelen.


EMPEOPLEMENT

EMPEOPLEMENT heeft dit als uitgangspunt en focust zich op de kracht van het individu. Leiders richten zich bij dit denken op de mensen om hen heen. Ze moeten af van narcistische concepten over leiderschap, waarin zij zelf de hoofdrol spelen. Geen instrumentele insteek om controle te krijgen, maar ontwikkelingsgericht denken om anderen in hun kracht te zetten en organisaties vooruit te helpen. EMPEOPLEMENT vraagt om een leider die verbinding kan maken. Iemand die het welzijn, de identiteit en het welbevinden van mensen bewaakt. Die oprecht nieuwsgierig is naar de mensen om hem heen en op zoek naar de kracht van elk individu.


De focus op anderen

Leiderschapsprogramma's hebben vandaag de dag nog té veel focus op de leiders zelf. Terwijl het fundamentele vertrekpunt zou moeten zijn: anderen de vrijheid geven om zich te ontwikkelen. Barrières weghalen en de energie van mensen vrijmaken. Die focus op anderen betekent dat een leider pas leiderschap kan ontwikkelen als de mens in de leider in evenwicht is en zich vrij voelt leiderschap en eigenaarschap bij anderen neer te leggen.


Het ontwikkelen van leiders

David Marquet noemt de opdracht van leiders: het ontwikkelen van leiders. Dat is volgens hem de enige opdracht van iedere leider. Opleiding, training en coaching gericht op de leiders zelf houdt het échte leiderschap in een staat van slaap. Ben jij een leider en is het tijd voor een nieuwe manier van denken en doen? Wil jij gaan bijdragen aan het leven van anderen? Dan is dit het moment. Van Empowerment naar EMPEOPLEMENT!
126 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page