top of page
  • Foto van schrijverRonald van Aggelen

Hoe je bewust gebruik kunt maken van onbewuste processen in het brein

Ons brein, een oneindige bron van informatie en een onbegrepen orgaan met invloed op ons leven. Er zijn zoveel onbewuste processen, zoveel micro verbindingen en elektrische stroompjes dat het ondoenlijk is om het totaal in kaart te brengen. Barrack Obama had de ambitie om, in het gedachtengoed van Kennedy, zijn “shot for the moon” te doen door een atlas van de hersenen op te laten stellen. Ondanks alle ambitie is dat deel van zijn presidentschap jammerlijk mislukt.


Mijn persoonlijke fascinatie voor het brein kwam voort uit de nieuwsgierigheid naar wat er op micro niveau gebeurt in onze hersenen met een enorm effect op ons gedrag. Anderhalve kilo vet dat drijft in een vloeistof, het zogenaamde liquor, en via een levend netwerk van cellen gedrag bepaalt en beïnvloedt. Ik zeg een levend netwerk, omdat alle 86 miljard neuronen zich constant kunnen aanpassen, groeien en afsterven.


Fascinerend, omdat evolutionair al heel veel is vastgelegd en er maar marginaal invloed is op het beïnvloeden van impulsen, gedachten en gedrag. En toch is dat waar ik mij dagelijks mee bezig houd: het beïnvloeden van gedrag. Vanuit het evolutionaire systeem zijn zaken vastgelegd zoals emoties, het waarnemen van gezichten, empathie, onderscheid tussen verwanten en niet-verwanten, maar ook samenwerken met anderen. Dat kunnen we als het ware dus niet veranderen, maar we kunnen het wel inzetten en gebruiken.


Om gedrag te kunnen beïnvloeden is het van belang dat je kennis hebt van onbewuste processen die je bewust kunt gebruiken om je doel te bereiken. In een prachtig boek van Victor Lamme “de vrije wil bestaat niet” wordt met veel voorbeelden duidelijk gemaakt hoe wij denken dat we eigen beslissingen nemen, terwijl we eigenlijk voorgeprogrammeerd zijn om standaarden te hanteren en uit te voeren. De sceptici, maar ook de intellectuelen, dagen deze stelling graag uit: Ik kies voor een volgende stap in mijn carrière. Ik kies ervoor om een betere work-life balans te krijgen. Ik kies voor een politieke partij.


Het is geen vrije wil, maar een gemanipuleerde beslissing.

In een experiment waarin proefpersonen de keuze krijgen om op een rood of een blauw knopje te drukken bleek in de hersenen al een keuze te zijn gemaakt, inclusief de bijbehorende motorische bewegingen, voordat de proefpersoon bewust een keuze ging maken. Als je weet dat samenwerken positief beïnvloedt wordt (door bijvoorbeeld overeenkomsten in uiterlijke kenmerken, overeenkomstige letters in namen, gezamenlijke hobby’s of bezit en zelfs woordgebruik) kan je daar rekening mee houden. Uniformen worden niet voor niets gebruikt. Zo werken Peter en Paul beter met elkaar samen dan Michiel en Anja, hondenbezitters hebben sympathievoorkeur naar elkaar en het woord “samen” geeft een lagere drempel naar samenwerken. Probeer niet alles te begrijpen, maar maak bewust gebruik van aanwezige kennis over onbewuste processen in onze hersenen. In mijn boek “mindhacking” ga ik daar uitgebreid op in.


Geen tijd om mijn boek te lezen? Volg dan de blogs die Braintality vanaf volgende week maandag tweewekelijkse live zet op de website onder de naam: INVLOED. We geven in onze blogs praktische tips die je direct toe kunt passen.32 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page