Twaalf mensen zitten bij elkaar. Ze zijn ingevlogen vanuit alle hoeken van de aarde. Van India tot Amerika en van China tot Nederland. Ze kennen elkaar. Tenminste… dat denken ze. Via Teams hebben ze met elkaar vergaderd en informatie uitgewisseld. Voor de derde keer in vijf jaar ontmoeten ze elkaar in het echt, terwijl ze in de organisatie (corporate, wereldwijd, fast-moving) worden bestempeld tot het ‘Global Leadership Team’.
In de drie dagen die ze bij elkaar zijn wordt alles uit de kast getrokken om ze vanuit de organisatie een ‘teamgevoel’ te geven. Maar helaas, ze vinden elkaar niet. Niet in een gezamenlijk doel, noch in vertrouwen; de twee méést elementaire onderdelen van een team-identiteit. Na afloop verdwijnt ieder groepslid weer in zijn of haar eigen geografische kolom, geleid door de waan van de dag.
Zó vaak kom ik groepen tegen die in naam, en wellicht ook in intentie, een team zijn. Echter, de harde waarheid is dat het maar zelden voorkomt dat ze voldoen aan alle criteria om de naam ‘team’ te mogen dragen.
WANNEER IS EEN GROEP EEN TEAM?
Laten we eens een stap dieper gaan in de wereld van teamontwikkeling. Zoals gezegd zijn er twee basisvoorwaarden: een gezamenlijk doel en vertrouwen in elkaar. Op basis hiervan is de dynamiek tussen mensen beter te begrijpen en kunnen interventies voor teamontwikkeling makkelijker plaatsvinden. Dit is de basis, maar dan ben je er nog niet. Een volgende voorwaarde is namelijk: zicht krijgen op dynamiek tussen mensen en het optimaal gebruikmaken van talenten en persoonlijkheidskenmerken.
In een later blog zal ik nog uitgebreid stilstaan bij de twee basisvoorwaarden en jullie handvatten geven om de fundamenten van perspectief (het doel) en vertrouwen neer te zetten. Om een team optimaal samen te stellen moeten de leden goed begrijpen en omarmen dat er nooit stabiliteit is. Noch binnen het team, noch in de omgeving.
WAT IS DE KERN?
De kern van teamdynamiek zit met name in zelfkennis en begrip voor de ander, over de eigen stijl en inbreng. Van daaruit is de continue interactie en dynamiek te begrijpen en in te zetten. De stelling is: “Ken jezelf en pas je aan”. Inzicht, weerbaarheid en wendbaarheid zullen je succesvol maken in samenwerkingsvormen die, zo nu en dan, op een team lijken.
BRENG JE TEAM IN KAART
Om een team te creëren moet je in de spiegel kijken. Met een DISC profiel en een Teamwiel, gebaseerd op de archetypes van Jung, krijg je een spiegel en een gebruiksaanwijzing. De spiegel voor zelfreflectie en de gebruiksaanwijzing voor het omgaan met anderen. Daarnaast kan een Belbin analyse je inzichten geven vanuit teamdynamiek: Wat is mijn rol? Hoe gedraag ik mij het liefste en hoe reageer ik op anderen?
ASSESSMENT
Door een doelgericht assessment met iedereen te doen waarmee je samenwerkt breng je de teamsamenstelling in kaart. Door dit te blijven doen en aanpassen (als er mensen komen en gaan) weet je altijd waar je mee werkt en wat er mogelijk ontbreekt in je organisatie of team (of waar je wellicht ‘iets’ te veel van hebt).
Met een team assessment leg je de basis voor interpersoonlijke dynamiek, waarin begrip de sleutelrol heeft. Deze dynamiek kan je vervolgens koppelen aan een opdracht waar je voor staat (het perspectief) en de samenwerking waar je naar op zoek bent (vertrouwen).
KOPPEL HET AAN EEN DOEL
Koppel de ontwikkeling in je organisatie altijd aan de strategische agenda. Zet zelf de eerste stap en handel volgens het gedachtengoed van Eleanor Roosevelt: “To handle yourself, use your head. To handle others, use your heart.”
コメント