Van anders denken naar anders doen
Patronen, mechanismen, automatismen. Je hoort erover, je leest erover en we vertellen je waarschijnlijk niks nieuws als we zeggen dat we telkens in een standaard vervallen die we zelf hebben gecreëerd. Heel fijn en vooral makkelijk, omdat we dan niet steeds het wiel opnieuw uit hoeven te vinden. Maar helpt dit gedrag ons?
Weet wat je belemmert
Het is evolutionair gezien altijd handig geweest om door te borduren op ervaringen. Dan houd je tenminste tijd over voor andere dingen, zoals bijvoorbeeld overleven! Daarbij komt, dat wij als mens ook heel gevoelig zijn voor succes en beloning. Daar gaan we gewoon lekker op. Het geeft ons namelijk een kick met de daaraan verbonden effecten in onze hersenen. Stofjes die vrij komen en ons een héérlijk gevoel geven. Echter, door die beloning zijn we geneigd om te herhalen wat ons eerder in die staat heeft gebracht. We weten hoe we succes hebben geboekt en dus herhalen we dat. En dat doen we liever dan dat we iets nieuws proberen.
Wees je bewust
Het vervelende is dat we vaak niet eens door hebben dat we in een bepaalde wijze van denken en werken zitten. We beoordelen situaties en mensen vaak vanuit een onbewust perspectief. We zijn opgevoed met normen en waarden. We hebben een “normaal” om ons heen georganiseerd en van daaruit kijken we naar de wereld. Vaak onbewust van de vooroordelen die dat met zich meebrengt.
Die dunne jongen vol met tatoeages en piercings of die dikke grijze man in pak. We vinden er van alles van en handelen daarnaar. Onbewust, maar ook vaak genoeg vanuit de ratio. Tenminste de ratio die voor ons logisch is.
Laat los!
In ons werk bij Braintality komen we maar al te vaak in aanraking met mensen die willen veranderen, innoveren of groeien. Zowel persoonlijk als vanuit organisatie perspectief. Ze zijn gedreven en hebben een toekomstvisie. Hierbij lopen we altijd tegen hetzelfde dilemma aan. Innovaties en groei vragen namelijk om de huidige wijzen van denken en werken los te laten, maar wat blijkt? Daar zijn we niet zo goed in.
Maak ruimte voor verandering
We kunnen veel leren van de psychotherapeutische successen in gedragsverandering: Door een ander patroon van denken te introduceren kunnen we ook ons gedrag veranderen. De cognitieve gedragstherapie gebruikt daarvoor een simpel, maar o zo effectief schema: De cirkel van gedachten, gevoelens en gedrag. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat in de psychologie men steeds beter ziet dat ‘anders leren denken’ en ‘anders leren doen’ uitstekend met elkaar kunnen worden gecombineerd in één en dezelfde activiteit.
Gedragsverandering is een pittige klus
Voor veel innovators en leiders, die een verandering teweeg willen brengen, is het veranderen van gedrag de grootste uitdaging. Daarvoor moeten mensen uit hun systeem of patroon komen. Om dit te bereiken hanteren wij vier verschillende manieren.
Onze 4 tips
1. Stel een scherp en duidelijk verhaal vast over ambities en doelen. Dit leidt namelijk tot legitimering en geeft antwoord op de vraag: Waarom is ander gedrag noodzakelijk?
2. Verander de omgeving dan verandert het gedrag mee. De impulsen vanuit de omgeving stimuleren namelijk het gedrag.
3. Maak mensen eigenaar van de verandering door ze zelf keuzes te laten maken.
Als eigenaar van de verandering voel je je betrokken en verantwoordelijk voor het eindresultaat.
4. Gebruik taal en communicatie principes om gedachten om te zetten naar actie.
Gedachten zijn de trigger voor emoties en gedrag, taal is daarbij een heel sterk instrument.
Deze vier beïnvloedingstechnieken zijn een voorbeeld van de verschillende instrumenten en methodieken die we bij Braintality toepassen om gedrag binnen organisaties te veranderen en leiders te ondersteunen bij het realiseren van hun strategie.
Comments